PrzepisGrillMało kto zwraca uwagę. Przez to niedopatrzenie kaszanka popęka na grillu

Mało kto zwraca uwagę. Przez to niedopatrzenie kaszanka popęka na grillu

Kaszanka z grilla to letni przysmak
Kaszanka z grilla to letni przysmak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
02.05.2024 18:33

Kaszanka może pretendować do miana królowej rusztu. Właśnie na ciepło smakuje wybitnie, nawet tylko z dodatkiem musztardy. Jest tylko jeden problem. Jak ją grillować, by nie popękała i nie wypłynęła z niej zawartość? Jest na to prosty sposób.

Kaszanka to tradycyjny wędlina. W jej składzie jest kasza gryczana lub jęczmienna, krew zazwyczaj wieprzowa, dodatkowo podroby (najczęściej wątróbka). Doprawia się ją pieprzem, zielem angielskim i majerankiem. Najchętniej sięgamy po kaszankę podczas majówkowego grillowania. Słabość do niej mają też Niemcy, Węgrzy czy Słowacy.

Ze sprawdzonego miejsca

Kaszanka zawiera żelazo. Dlatego można ją polecić osobom, które mają niedobór tego pierwiastka. Jednak przede wszystkim to wędlina tłusta i kaloryczna, więc też nie powinno się nią objadać. Lepiej nie jeść jej co drugi dzień, ale kilka razy w miesiącu jak najbardziej można sobie na nią pozwolić. Oprócz żelaza ma też białko i witaminy z grupy B. Ważne jest, aby kaszanka była dobrej jakości. Warto czytać jej skład i kupować w sprawdzonych miejscach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co zrobić, aby kaszanka na grillu nie popękała?

Miałeś dobrą kaszankę, ale popękała na grillu, a jej zawartość wypłynęła? Można uniknąć tego błędu. Przede wszystkim trzeba pilnować czasu. To właśnie on ma znaczenie, jeśli chcemy, by kaszanka nie pękała. Najlepiej umieścić ją w folii aluminiowej i pozostawić na ruszcie ok. 15 minut, nie dłużej i nie krócej. Krótszy czas sprawi, że kaszanka będzie zimna w środku, a dłuży — że pęknie. Możesz też piec kaszankę na niskim ruszcie i małym ogniu, wtedy kaszanka będzie miała chrupiąca skórkę. Jednak i wtedy kaszanki nie można piec zbyt długo, by się nie rozpadła. Niektórzy radzą, by ją nakłuwać, ale lepiej tego nie robić. Będzie bowiem przesuszona.

Jabłko lub przyprawy

Wielbicielom kaszanki wystarczą do niej dwa dodatki: dobra musztarda i świeży chleb. Jednak jej smak można jeszcze podkręcić. Zawiń kaszankę w folię aluminiową z dodatkami. Sprawdzi się pokrojone jabłko, cebula lub pieczarki. Można ją też doprawić – pieprz, sól, majeranek, czosnek czy chilli podkreślą jej smak.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także